木から酒を作る技術を開発した大塚祐一郎さん。一般的に、酒の製造において木を活用するのは、ウイスキーなど、蒸留酒を木の樽に入れて熟成・貯蔵させる際にはありますが、大塚さんは木そのものを使用。木をクリーム状になるまで細かくすり潰し酵素と酵母を加えて蒸留させ、木の酒を作ることに成功しました。この取り組みを通して、日本の木材と林業に新たな付加価値をつけ、高めていきたいと語る大塚さんの思い描く未来とは?

Mr. Yuichiro Otsuka developed a technique to make sake from wood. Generally, wood is used in alcohol production when distilled alcohol, such as whiskey, is aged and stored in wooden barrels, but Mr. Otsuka uses the wood itself to make sake. He successfully created wood-sake by crushing wood finely until it reached a cream-like consistency, adding enzymes and yeast, and distilling it. Mr. Otsuka states that he aims to add new value to Japan’s wood and forestry industry and enhance it through this initiative. What kind of future does he envision?